Close
Brașov, România, strada Iuliu Maniu nr. 43, etaj 4, camera 411.
 Lucrăm doar pe bază de programare
0733054804
contact@tara-medical.ro

   Seva arborilor precum și sucul plantelor sunt numite RASA în medicina tradițională AYURVEDA. Tot RASA sunt numite și fluidele limfatice și plasma corporală umană. Acest lucru este neîntamplător, deoarece sevele arborilor și sucurile plantelor, fructelor și legumelor sunt foarte ușor de asimilat în organismul uman și au în mod special o acțiune depurativă limfatică.
   Mai mult decât atât, omul are cea mai mare nevoie de o astfel de purificare în special primăvara, deoarece pe parcursul iernii se consumă în general o hrană mai grea și conservată. Iar primavara este tocmai singurul anotimp în care se pot colecta și utiliza optim sevele arborilor.

   Mesteacănul (Betula pendula) este simbolul vieții, al purității și al luminii în diverse tradiții. În credința populară seva sa este asemanată ca valoare cu laptele sau sângele și i se atribuie virtuți magice și vindecătoare.

 Seva de mesteacăn, binecunoscută pentru proprietațile ei terapeutice și depurative excepționale, conține glucoză si fructoză, xilitol, vitamina C, săruri minerale (calciu, fosfor, magneziu, mangan, zinc, sodiu și fier), aminoacizi, flavonoide, saponine, betulina, enzime, acizi nucleici, hormoni vegetali etc. Are acțiune depurativă și diuretică, regeneratoare, antioxidantă, antianemică, antiinflamatoare, este coleretică și colagogă, sudorifică, hipotensivă ușoară, antiseptică, tonică.

   Se colectează în lunile martie și aprilie, înainte să apară primele frunze, cât timp afară sunt maxim 15 gr.C. De la un singur arbore se pot recolta 2-4 litri in 24 de ore. Pentru aceasta se face o simpla crestatură în forma de V, la care se atașează un vas legat de trunchi, în care se colectează seva, ce are un aspect foarte asemănator cu apa, este transparentă, fluida și are un gust dulceag. Când seva nu mai curge, locul inciziei se acopeăa cu rășină, pentru a nu afecta mai departe arborele.
Nu se recoltează decât de la arbori maturi. Pentru a nu leza copacul, unii culegători opresc curgerea după 250-300 de ml, acoperind incizia cu rașină.

   Se consumă de preferință dimineața, pe stomacul gol, în cantitate de 100-250 de ml, până la 400 de ml pe zi (20-30 ml până la 100 ml în cazul copiilor), dar în cazuri grave (cancere) se poate consuma și peste 1 litru pe zi, asociat cu postul alimentar complet sau cu un regim cât mai natural. Cura cu seva de mesteacăn poate dura de la 3 pana la 15 zile, în funcție de caz.

   Se păstrează în vase de sticlă, închise ermetic, la rece. Pentru conservare se poate folosi metoda cu rădăcină de hrean prin care se conservă și mustul.

   Este foarte utilă pentru tratarea litiazei urice (mai puțin eficientă în cazul litiazei cu oxalați sau fosfați), a hiperuricemiei si hiperazotemiei, a artrozelor și a reumatismului, a infecțiilor urinare, cistitelor și nefritelor cronice, eczemelor alergice, celulitei.

   Carpenul (Carpinus betulus) și paltinul de camp (Acer platanoides) dau și ei primăvara o seva care are proprietați terapeutice asemănătoare celei de mesteacăn.

   Seva de paltin de câmp conține zaharoză, vitamina C, minerale și flavonoide. Este tonică antianemică, diuretică și depurativă. De la un copac se pot obține 4-6 litri in 24 de ore.

   Vița de vie sălbatică (Vitis sylvestris) este un arbust cățărator, asemănator viței de vie cultivate (Vitis vinifera). Prin tăierea corzilor, la ambele specii, primăvara se obține seva care conține substanțe antiinflamatoare, antiinfecțioase, diuretice și depurative. Prin tăierea unei singure coarde se pot obține primăvara circa 100 de ml în 24 de ore.

   Seva viței de vie este foarte activă din punct de vedere terapeutic și de aceea se va consuma maximum 50 ml pe zi. De regulă, se iau 1-2 lingurite, din oră în oră, pe stomacul gol, dimineața, între orele 8-12. Este foarte utilă pentru tratarea litiazei renale și biliare, a colecistitelor și a dischineziei biliare.

   Cea mai cunoscută utilizare a sa este iînsă pentru tratarea conjunctivitei și a blefaritei, caz în care se ung pleoapele cu seva proaspăt recoltată, sau se pun comprese pe ochii închiși, timp de 10-15 minute.

   Seva de mesteacăn și cea de viță de vie sunt utile și pentru stoparea calviției (cheliei). În acest scop seva se folosește în uz extern. La 1 litru de apă, se adaugă 50 de ml de seva și se frecționează foarte bine pielea capului, fără a-l spăla cu șampon sau alte substanțe chimice. Se șterge apoi bine cu un prosop aspru și se lasă să se usuce în mod natural. Procedeul se poate repeta din 2 în 2 zile, un interval de 2 săptămâni.

Dr. Cristina Cîmpean,
Lector Ayurveda,
Asociația Naționalã pentru promovarea Medicinelor Neconvenționale


sursa: www.ayurvedaromania.ro

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

#header { background: red !important; }