Femeile din India se remarcă printr-o frumusețe fascinantă, dată de o strălucire aparte a unui ten sănătos, impecabil și de un păr des, lung și mătăsos.
Metodele lor de îngrijire, transmise din generație în generație, sunt inspirate din tradiția ayurvedică, atât de mult apreciată în acele zone și descoperită recent și în restul lumii.
Ayurveda ne oferă o serie de principii esențiale pe care le putem folosi cu succes pentru a ne păstra o stare optimă de sănătate a trupului, dar și a întregii ființe, un rol central avându-l tipul constituțional ayurvedic.
Tipologiile ayurvedice
Tipul constituțional îl vom determina după o analiză detaliată a manifestării în ființa noastră a celor trei forțe subtile vitale numite în ayurveda vata dosha, pitta dosha și kapha dosha.
Dacă avem un tip constituțional predominant vata dosha, tenul are nuanțe întunecate sau de alb transparent, prin care se văd ușor vasele sanguine. Pielea este subțire, mai uscată și are tendința de a se crăpa ușor. Este o piele care trebuie hidratată și hrănită constant.
Dacă avem un tip constituțional predominant pitta dosha, tenul este strălucitor și cu tendință spontană de înroșire. Pielea este moale, umedă, grasă și caldă. Se inflamează ușor, de aceea este necesar să-i asigurăm o stare de puritate.
Dacă avem un tip constituțional predominant kapha dosha, tenul este curat și are o strălucire mată. Pielea este groasă, umedă, bine lubrefiată, rece, netedă și fină. Este o piele care își păstrează ușor starea de sănătate, fără prea mari eforturi.
Metodele folosite de indience pentru a-şi păstra pielea impecabilă şi strălucitoare sunt pe bază de produse naturale.
Argila
Măștile cu argilă sunt folosite foarte mult în ritualurile de frumusețe ale indiencelor, fiind eficiente pentru orice tip de ten. Argila hidratează și hrănește pielea, are efect antiinflamator și cicatrizant, reglează secreția de sebum, elimină impuritățile, oxigenează și tonifică pielea.
Se face o pastă din argilă cu apă și se aplică în strat subțire pe față. Se lasă să se usuce, apoi se spală cu apă călduță. Dacă are un efect prea astringent, în pasta de argilă se poate adăuga suc de castravete.
Aloe vera
Indiencele folosesc foarte des și planta Aloe vera. Proprietățile acestei plante sunt miraculoase, atât în domeniul sănătății, cât și al frumuseții. Gelul de Aloe vera conține un amestec de substanțe nutritive, vitamine, minerale, antioxidanți și aminoacizi, fiind unul dintre cele mai bune remedii în tratarea problemelor pielii, problemelor gastrointestinale și de imunitate.
Aloe vera are efecte benefice și rapide în tratarea unor probleme ale pielii, cum ar fi: psoriazisul, acneea, dermatita, arsurile solare. Aloe vera diminuează cicatricile și încetinește procesul de îmbătrânire celulară, fiind un aliat în lupta cu ridurile.
Indiencele obișnuiesc să amestece gelul de Aloe vera cu suc de castravete, pentru a înlătura cearcănele, cu suc de lămâie, pentru a uniformiza culoarea pielii, și cu miere, pentru a hrăni și hidrata tenul. Împreună cu sucul de roşii conferă o piele strălucitoare.
Neem
Arborele de neem este o plantă sacră pentru indieni. Are proprietăți terapeutice excepționale. Efectele sale antiinflamatoare, antibacteriene, antifungice, antiseptice și imunostimulatoare sunt foarte puternice.
Femeile din India folosesc uleiul de neem pentru a preveni sau trata orice problemă a pielii, de la piele uscată, acnee până la dermatite și eczeme. Asemeni plantei Aloe vera, uleiul de neem are efect anti-îmbătrânire și de refacere a țesutului cutanat.
Lămâia
Lamâia este folosită îndeosebi pentru îngrijirea tenului gras cu pori dilatați. Se amestecă o lingură de suc de lămâie cu o lingură de brânză dulce și se aplică sub formă de mască pe întreaga suprafață a tenului.
Migdale și aloe vera
Pentru efectul de peeling se poate folosi o mască făcută dintr-un amestec de migdale măcinate, cu făină de ovăz și cu miere sau gel de Aloe vera.
Apa de trandafiri
Apa de trandafiri este folosită pentru a scăpa de cearcăne, pete inestetice de pe piele și eczeme.
Flori de trandafir și gălbenele
Loțiunile pe bază de petale de flori de trandafir și de gălbenele curăță în profunzime pielea uscată, hidratând-o în același timp.
Se lasă la macerat peste noapte petale de trandafir și flori de galbenele. Se strecoară și se adaugă puțin lapte. Se șterge tenul cu acest amestec, apoi se clătește cu apă caldă.
Pepene galben și alte fructe
Impachetările tenului cu legume și fructe proaspete sunt foarte populare în India. Se pot folosi măști din roșii, castraveți sau pepene galben, lăsându-le să acționeze câteva minute, după care se spală. Se poate folosi și o mască obținută prin zdrobirea prunelor sau a altor fructe și legume.
Ulei de susan sau de măsline
Dacă tenul ese uscat sau lipsit de strălucire, se face un masaj al feței prin mișcări rapide cu ulei de susan sau ulei de măsline.
Avocado
În cazul pielii sensibile sau iritate, pentru un efect de calmare, femeile indiene folosesc fructul de avocado, cunoscut pentru conținutul său bogat în uleiuri naturale. În acest scop, se zdrobește un fruct de avocado și se amestecă cu o linguriță de suc de lămâie și cu un albuș.
Castraveții
Dacă ochii sunt obosiți și umflați, se înfașoară într-o pânză câte un cub de gheață și o felie de castravete proaspăt și se aplică pe pleoapele închise.
Făina de năut
Și făina de năut se numără printre secretele de frumusețe la care apelează femeile indiene. Făina de năut se amestecă și cu alte ingrediente: miere, lapte sau suc de lămâie, făcându-se astfel o pastă care se aplică pe ten.
Santal
Pudra din lemn de santal este foarte eficientă în caz de acnee. Ea reduce inflamațiile pielii, usucă coșurile, calmează mâncărimile și diminuează punctele negre.
Mască de faţă cu ou şi ulei de migdale
Oul este o sursă foarte bună de proprietăţi astringente, iar uleiul de migdale are un conţinut ridicat de vitamina E. Ambele ingrediente stimulează producţia de colagen şi ajută pielea să-şi recapete strălucirea naturală.
Se amestecă 2 linguriţe de ulei de migdale cu un ou şi se întinde pasta obţinută pe toată faţa şi pe gât. Se lasă să acţioneze timp de 20 de minute, apoi se clăteşte cu apă călduţă.
Mască de faţă cu turmeric, miere şi lapte
Antioxidanții din turmeric au un rol vital pentru îmbunătățirea sănătății pielii. Prin folosirea măștilor pe bază de turmeric, pielea devine strălucitoare, fără defecte și riduri. Turmericul luminează tenul și ne scapă de cearcăne.
Turmericul are efect antiinflamator și de albire. Reîntinerește pielea, conferă luminozitate și ne scapă de urmele de bronz, atunci când soarele ne-a prins neuniform și am rămas cu dungi inestetice.
Dintr-o lingură de pulbere de turmeric, o lingură de miere şi una de lapte se face un amestec, care se aplică în strat subțire pe față. Se lasă să acţioneze timp de 20 minute, apoi se clăteşte cu apă călduţă.
Sursa: http://amnromania.ro
Add Comment