Close
Brașov, România, strada Iuliu Maniu nr. 43, etaj 4, camera 411.
 Lucrăm doar pe bază de programare
0733054804
contact@tara-medical.ro

Peristaltismul intestinal

Unii oameni presupun că mâncarea pe care o mănâncă iese destul de rapid din trup, chiar cu următoarea lor mișcare intestinală. În realitate, tranzitul poate dura mult mai mult. Mâncarea face o veritabilă ”călătorie” în timp ce deplasează prin sistemul digestiv.

Perioada de timp necesară pentru a finaliza deplasarea alimentelor ingerate de-a lungul tractului digestiv se numește timp de tranzit. Acest timp de tranzit variază de la o persoană la alta, în funcție de natura contituțională și de specificulpersonal, dar este de obicei situată în jur de 24 de ore pentru o persoană cu o dietă bogată în fibre.

Factori favorizanți

Există mai mulți factori care determină cât timp va trece pentru ca alimentele să treacă prin trup. Aceștia includ: natura aleimentelor folosite, nivelul activității trupești, gradul mai mic sau mai mare al stresului psihologic, caracteristicile personale și starea de sănătate generală. Dacă pentru unele persoane timpul de tranzit devine un motiv de îngrijorare, pot fi luate unele măsuri preventive și corective pentru a îmbunătăți situația.

Apa

Consumul de apă este favorabil activității peristaltice. Este recomandat să bem cel puțin opt pahare de apă pe zi. Există multe motive legate de sănătate pentru această recomandare. În acest caz, apa ajută la menținerea substanțelor vehiculate la nivel intestinal umezite, îmbunătățind astfel timpul de tranzit al acestora.

Fibrele

Consumul unor alimente cu mai multe fibre ajută peristaltismul. Alimentele bogate în fibre, precum cerealele integrale, legumele cu frunze verzi și fructele proaspete pot adăuga o cantitate mare de substanță tranzitată și astfel vor ajuta la stimularea intestinului pentru a împinge substanțele alimentare prelucrate de-a lungul tubului digestiv. O adăugare rapidă de fibre în dietă poate avea ca rezultat apariția de gaze, balonare și crampe. Tocmai de aceea, alimentele bogate în fibre ar trebui introduse treptat în dietă.

Alimentele procesate

Alimentele procesate încetinesc peristaltismul. Carnea are cea mai lentă trecere prin intestine. Produsele lactate și în special brânza tare prezintă și acestea o viteză mică de parcurgere a intestinelor. Glucidele rafinate, cum ar fi zahărul alb, dar și făina albă și fulgii de ovăz instant trec și acestea destul de încet prin tractul digestiv și pot încetini peristaltismul.

Iaurtul

Iaurtul îmbunătățește digestia. Iaurtul și alte alimente probiotice, cum ar fi usturoiul, brânzeturile moi și pâinea cu aluat conțin culturi de bacterii vii care favorizează bacteriile binefăcătoare care îmbunătățesc digestia sănătoasă și care trăiesc în intestine.

Exercițiile fizice

Exercițiile fizice realizate pentru 30 de minute pe zi sunt foarte utile. Alimentele și în general materialele digerate sunt mișcate prin trup de o serie de contracții musculare. Aceste contracții musculare alcătuiesc peristaltismul. Sedentarismul încetinește peristaltismul, reducând astfel timpul de tranzit. Acest aspect poate conduce la constipație și le disconfort general. Exercițiul fizic crește metabolismul și face contracțiile musculare mai frecvente. Acesta este motivul pentru care unii oameni simt nevoia să meargă la toaletă imediat după realizarea unor exerciții fizice dinamizatoare.

Hatha-yoga

Practica sistematică zilnică a unor posturi trupești yoghine (asana), ce fac parte din sistemul tradițional Hatha-Yoga, este utilă pentru menținerea unui peristaltism intestinal sănătos. Posturile inverse și exercițiile care solicită zona abdominală au un efecte benefic asupra sistemului digestiv și asupra intestinelor.

Recomandări

Alimentația corectă și exercițiile fizice pot ajuta la menținerea unui colon sănătos. Substanțele reziduale ori deșeurile care staționează în colon prea mult timp pot ajunge să fie reabsorbite în fluxul sanguin și pot astfel să irite pereții intestinului. Un timp de tranzit mai mare de 72 de ore este considerat a fi lent și poate irita colonul, crescând riscul de boli.

Sursa: http://www.amnromania.ro

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

#header { background: red !important; }