Relaxarea trupească îmbunătățește memoria
Relativ recent, dr. Sonia Lupien de la Institutul Geriatric din Montreal a studiat care sunt efectele stresului cronic asupra memoriei.
În cadrul studiului a observat că în condiţii repetate de stres, concentraţiile sanguine crescute ale cortizonului, ce este un hormon eliberat de glanda suprarenală ca răspuns la stres, se asociază cu un proces de îmbătrânire prematură a hipocampului, care este acea regiune din creier ce are un rol cheie în procesele de învăţare şi mai ales de memorare.
Deteriorarea sa accelerată, ca răspuns la situaţii stresante repetate timp îndelungat, determină astfel în timp o slăbire a memoriei. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în Nature Neuroscience, în mai 1998.
Este remarcabil faptul că rezultatele acestui studiu converg cu punctul de vedere tradiţional ayurvedic asupra factorilor comportamentali care influenţează starea memoriei, unde se precizează că excesul dizarmonios al folosirii facultăţilor mentale ce conduce la extenuare mentală alterează buna funcţionare a memoriei.
Marele înţelept yoghin Swami Shivananda, care a pus în practică principiile ştiinţei milenare ayurvedice în cadrul activităţii sale profesionale de medic, precizează în cartea sa “Misterele şi controlul minţii prin yoga” apărută pentru prima oară în 1946: “Cei care se extenuează mental, care nu ţin seama de necesitatea respectării lui brahmachariya (continenţa sexuală perfectă) şi care se lasă copleşiţi de multe griji, nelinişti şi anxietăţi, ajung să îşi piardă curând puterea memoriei”.
Swami Shivananda a remarcat faptul că uitarea exagerată care survine la fiinţele stresate acţionează ca un fel de mecanism de apărare al structurii individuale, care declanşează un fel de program subconştient de îndepărtare faţă de factorii potenţiali perturbatori, sau care sunt stresanţi şi atunci fiinţa se comportă ca şi cum ea “nu mai vrea” să reactualizeze, simultan cu alte informaţii, grijile, fricile, tensiunile trăite în trecut şi care sunt depozitate. Fără a fi fost în vreun fel sublimate în mod armonios, în profunzimile minţii subconştiente.
Swami Shivananda subliniază apoi importanţa practică tehnicilor yoghine de relaxare şi utilitatea folosirii plantelor vindecătoare cu efecte calmante (shokanashana), care împreună conduc la restabilirea unei stări de liniştire a minţii şi fac posibilă apariţia unui efect de eliberare a subconştientului de tot “praful” acumulat peste zi, ca urmare a situaţiilor stresante.
Fiecare fiinţă umană poate avea unele momente în care nu mai este capabilă să extragă din memorie ceea ce doreşte să rememoreze. Aceasta se produce, de regulă, datorită unor astfel de “aglomerări” specifice ale substanţei mentale reziduale, care preîntâmpină într-un fel aducerea aminte a unui anumit aspect neplăcut care a fost uitat.
Aceste “aglomerări” sunt aproape întotdeauna rezultatul tensiunilor acumulate în fiinţă şi care sunt astfel depozitate la nivel subconştient. Imediat ce sunt dispersate prin relaxare corelată cu folosirea plantelor benefice cu efect calmant (shokanashana), aspectul „uitat” începe să urce spre suprafaţa minţii, într-o formă luminoasă, fiind corelat cu o stare de pace şi luciditate.
Această modalitate tradiţională de regenerare a memoriei face posibilă punerea în practică a unui îndemn stenic şi înviorător al unei celebre melodii: “Don’t worry! Be happy!”. Relaxarea conştientă şi folosirea plantelor binefăcătoare cu efecte calmante, cum este de exemplu roiniţa, pot face posibilă menţinerea unei memorii foarte bune, până la adânci bătrâneţi.
Sursa: www.ayus.ro
Add Comment